Sliping og vigging av dine egne blad - en introduksjon

By Wood-Mizer, Europe

 

Skikkelig omsorg for bladene vil sikre at de holder seg skarpe lenger og kan slipes mange ganger. Wood-Mizer anbefaler deg å gi bladene en dags hvile før de settes tilbake i sagbruket. Dette gir en avspenning i metallet som generelt gir lengre levetid.

Sliping av egne blad

Wood-Mizer leverer en rekke bladslipere som er skalert i forhold til ulike budsjetter og krav, slik at du med trygghet kan slipe bladene dine selv. Alle Wood-Mizer slipemaskiner bruker CBN slipehjul som sliper hele tannmellomrommet hver gang og som leveres klar for sliping.

Slipeutstyr for blader

bms250

BMS250 er ideelt for sageren som ser etter en automatisk slipemaskin av høy kvalitet. Den har automatisk avstenging, har en solid hette som omslutter bladene under sliping og som omfatter en eksosutlufting. BMS250 har 127mm slipehjul og kommer i ulike profiler. En skrape avgrader bladene automatisk.

bms500

BMS500 er utformet for industriell bladsliping. 203mm CBN slipehjul gir en sliping med høyere kvalitet på høyere hastigheter og øker effektiviteten. Den brukervennlige kontrollstasjonen inkluderer et display med tanntelling, variabel slipehastighet og kan raskt settes opp for å stanse etter et fritt valgt antall tenner. En skrape avgrader bladene automatisk.

Slipeprosessen

Steg 1: Bladrensing

La det sløve bladet kjøre i 15 sekunder før det tas ut av sagbruket, så det dekkes godt med smøremiddel og fjerner så mye sevje som mulig. Dersom dette ikke er nok for å rense bladet, rengjør det med en stålbørste.

Steg 2: Sliping

Slipingen kvesser tennene igjen og retter opp hver tann i forhold til bladet. Wood-Mizer anbefaler kun å bruke CBN fullprofil bladsliping. Sliper du med en standard slipeskive, sjekk at hele tannprofilen blir jevnt slipt og analyser skiveprofilen eller slipekammen etter behov. Fullprofilsliping er viktig ettersom det vil danne seg sprekker dersom noe område overses. To slipesykluser for hvert blad gir best ytelse og slipingen bør ikke gjøres for hardt.

Steg 3: Fjerning av metallgrad

Avgrading fjerner de små bitene av ekstra metall som er igjen etter slipeprosessen. Wood-Mizers BMS250 og BMS500 gjør dette automatisk, men for eldre slipemaskiner kan det være nødvendig å gjøre det manuelt ved å skrape innsiden av bladet med en treblokk. Det viktigste er å fjerne grad fra slipingen på toppen av tannen, for presis vigging.

Steg 4: Vigging av tennene

Gjenoppretting av viggingen etter slipingen er svært viktig for å sikre fortsatt ytelse fra bladene. Viggepunktet bør ikke være for lavt eller for høyt, kun den øverste 1/3 av tannen bør vigges.

Vigging av egne blad

Mønsteret og antall tenner som vigges er svært viktig for å oppnå ytelse av høy kvalitet. De viggede tennene rydder en bane slik at bladet kan passere jevnt gjennom treverket. Det kreves mer vigging i fiberholdig treved enn i hardved. Frossent tre krever mindre skjærebredde.

For mye vigging gir ineffektiv skjæring med dårlig overflatekvalitet. For lite vigging gir for mye sagflis som ikke kommer unna snittet, som varmer opp bladet. Generelt bør sagflisen være litt varm og flisaktig.

Tannviggere

bmt100

BMT100 er en rimelig måte å sikre konsekvent vigging på bladet ditt. BMT100 drives med en håndsveiv og er en enkel viggemaskin som vigger alle tennene konsekvent.

bmt150

BMT150 er en økonomisk manuelt operert dobbel tannvigger som vigger tennene på begge sider av bladet samtidig.

bmt250

BMT200 eller BMT250 er ideelle doble viggemaskiner som raskt vigger tennene med manuell eller automatisk innstilling.

bmt300

Den datastyrte BMT300 viggemaskinen er utformet for industriell vigging.

Wood-Mizer ReSharp

Selv om eget vedlikehold av bladene kan gi raskere omløp er Wood-Mizers ReSharp en svært populær tjeneste som setter bladene tilbake til fabrikkinnstillinger ved vasking, sliping og vigging på samme utstyr som først er brukt ved produksjonen av bladene. ReSharp er rimelig og lar deg bruke mer tid på å sage. Kontakt oss for detaljer.