30 år med saging i Wales med fem Wood-Mizer sagbruk

By Mareks Lomako, Wood-Mizer

Sawmilling in Wales with mobile Wood-Mizer's LT40

 

David Jones fra den lille landsbyen Rhosygwaliau nær Bala forberedte seg på en helt annen karriere. “Etter skolen hadde jeg lyst til å prøve noe annet enn gårdsdrift, siden vi pleide å hjelpe bestefaren min mye på familiegården da jeg vokste opp", sa David. "I jeg forlot den lille landsbyen Rhosygwaliau nær Bala og fikk opplæring som kokk i Eastbourne før jeg kom hjem igjen etter 3 år og fikk en jobb på Pale Hall Country house hotell der jeg arbeidet meg opp til sjefskokk."

To år senere bestemte David seg for å vende tilbake til røttene og til slektsgården. “En venn av meg så en TV-reklame for et kommersielt Wood-Mizer mobilt sagbruk,” sa David. “Han hadde 800 mål skogeiendom, og ideen om et sagbruk virket svært attraktivt – du kan rydde opp i skogene og sage gamle stammer. Han kjøpte en [Wood-Mizer] LT40 og spurte meg om jeg hadde lyst å jobbe sammen med han. Jeg har alltid likt å arbeide med tre, så jeg stilte opp med glede.”

Den tidligere kokken ble sager og de to vennene begynte å dra rundt i området med et mobilt sagbruk for å tilby tilpassede sagbrukstjenester. Etter 6 år kjøpte David sitt eget LT40 mobile sagbruk.

“Jeg tror det var i 1990,” minnes David. “Så ja, jeg har jobbet med et Wood-Mizer-sagbruk i over 30 år.”

 

David Jones, sawmiller from Wales

 

 

En maskin skapt for arbeid

David er en av de fagfolkene som virkelig forstår kompleksiteten i sin egen bransje og kjenner sagbruket sitt ut og inn. “Dette er en fantastisk praktisk maskin,” sa David. “Den virker i regn, i kulde og i varme. Det finnes ikke vær som kan stoppe den. Maskinen er særlig god når du må oppfylle bestillinger på saging. Det er svært bekvemt – du kan taue sagbruket dit du vil og sette det opp hvor det skal være, i skogen eller på gården. Jeg liker virkelig dette arbeidet. Og selvsagt er maskinen flott å tjene penger med.”

David har alt kjøpt 4 Wood-Mizer-sagbruk, alltid LT40-modellen, og forbereder seg på å kjøpe sin femte Wood-Mizer snart. Det gir mening for David å selge sitt gamle sagbruk, ettersom det er stor etterspørsel på bruktmarkedet og han kjøper en ny LT40 med toårig produsentgaranti. Selv om han får den samme LT40-modellen, er det nye elementer i utformingen, ettersom Wood-Mizer kontinuerlig forbedrer sagbruket og gjør det mer bekvemt og lettere å kontrollere. “Jeg har hatt min forrige LT40 siden 2008,” sa David. “Den har arbeidet 9,000 timer. Den har en 42-hesters dieselmotor og et fullhydraulisk system for lasting av stokker.”

 

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill

 

LT40 smalbåndssagbruket er faktisk en av de mest populære Wood-Mizer-sagbrukene i verden. Dette er først og fremst på grunn av effektiviteten, ettersom et smalbåndsblad produserer mindre sagflis og mer tømmer av hver stokk, og også med snitt av svært høy kvalitet. Takket være det utliggende hodedesignet gjør LT40 et perfekt presist snitt selv om oppsettet er på en ujevn overflate. En annen fordel med det utliggende designet er at maskinen er i stand til å sage store stokker på inntil 90 cm i diameter. LT40-modellen kan utstyres med bensin-, elektrisk eller dieselmotor og er laget slik at en operator alene kan slepe sagbruket til bruksstedet, sette det opp på 20 minutter og operere det selvstendig, med hydrauliske kontroller for lasting av stokker. Den digitale prosessoren i innstillingsmekanismen setter hodet raskt til riktig posisjon for å sage bord i ønsket tykkelse, slik at operatoren ikke behøver å beregne og huske verdier i hodet. David sier han ikke har hatt noen problemer med sin LT40. "Sagbruket er svært pålitelig. Om jeg trenger å bytte noe - et lager, hydraulikkolje eller en elektrisk del - så greier jeg det som regel selv i min egen garasje. Trenger jeg reservedeler ringer jeg den lokale Wood-Mizer-representanten, og neste dag kommer alt jeg trenger i posten.

Wood-Mizer LT40 sawmill in Wales

 

Wood-Mizer-blader

David bruker DoubleHARD sagblader i sagbruket, også tilgjengelige fra Wood-Mizer, med 10/30 tannprofil. Dette er universelle blader som egner seg til saging av både hardt og mykt tre. David sliper dem med en Wood-Mizer bladsliper med en CBN borazon slipeskive som perfekt reproduserer 10/30-profilen og eliminerer menneskelige feil. Nylig stiftet David bekjentskap med de nye Wood-Mizer Vortex-bladene med en unik tannprofil. Vortex-bladene sager ikke bare tre, de fjerner også sagflis fra snittet og gir bordene en ren overflate uten behov for ytterligere rengjøring. “Jeg har ikke prøvd dem på jobben ennå, men jeg har alt hørt om mulighetene de har til ikke bare å sage men også fjerne sagflis,” sa David. “Etter min oppfatning er dette svært behagelig, særlig om du trenger å stable opp eikebord for tørking, det er alltid mye manuelt arbeid, du må børste dem for hånd. Jeg bestemte meg for å prøve Vortex-blader."

 

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill

 

God bør

For øyeblikket har David mange ordrer i boken. Han sager mest kjempetuja (Thuja plicata) og lager kledning for bygg. Han arbeider for tiden med å oppfylle en stor kontrakt for en lokal byggentreprenør i Bala.

“Generelt er det mye som endrer seg på markedet,” sa David. “Folk er stadig mer interesserte i å bo i hus kledd med rød seder av kjempetuja.” En god markedssituasjon, med god seilvind, har fått David til å kjøpe en Wood-Mizer LT40 til. “Jeg har allerede hatt en veldig hyggelig prat med banksjefen, så ja, dette kommer til å bli mitt femte LT40-sagbruk,” smiler David.

 

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill

 

Den beste måten å få venner på

Om du bor i en landsby der alle kjenner alle er et sagbruk den beste måten å skaffe seg gode relasjoner til naboene på. "Dette arbeidet er dobbelt tilfredsstillende, fordi du føler at ikke bare sager du tre men også hjelper folk med å sette planene sine ut i livet, virkeliggjøre drømmer og produsere noe nyttig av tre som vil vare i mange, mange år."

Familietradisjonen videreføres ved at en av Davids stønner studerer tømrerfag ved høyskolen. “Jeg ønsker å bygge opp et par stabler med bord av eik, kastanjetre og kanskje valnøtt, og om 2 eller 3 år, om sønnen min har lyst å jobbe med tre, så vil han ha et godt materialforråd å starte opp med,” sa David. "Generelt har jeg nå saget tre i tretti år – og jeg håper å gjøre det samme i tretti år til.”