Fra iskubber til ishoteller - en Norsk iskutter moderniserer en tradisjonell kunstform

By Wood-Mizer, Europe

En Norsk iskutter moderniserer en tradisjonell kunstform

 

Sagmøller kutter mer enn tre, og ved DesignIce kutter en Wood-Mizer LT15 Sagbruk is i -5 grader temperaturer året rundt.

Takket være den hit Disney-filmen Frozen ble en helt ny generasjon barn oppmerksom på den tradisjonelle kunsten å høste is fra frosne skandinaviske innsjøer. Deres kalde vintre og mange innsjøer gjorde Norge til en kilde for kjøleisblokker for 150 år siden for Europa. Selv om moderne kjøling har redusert behovet for blokkis, er iskuttindustrien fortsatt i live og godt for mer spesialiserte applikasjoner.

Thomas Orderud, eier og operatør av DesignIce, begynte å høste is fra en lokal innsjø i Sørøst-Norge for omtrent 15 år siden. I dag kan Thomas levere alt fra isbiter til ishotell fra sin frosty 400 kvadratmeter verksted. Selv om vinteren holder han temperaturen på en stabil -5 grader Celcius (23 grader Fahrenheit), slik at hans 500-600 tonn bestand av isblokker forblir frosset fast.

 

 

"VI HAR BLITT BEDT OM Å GJØRE MANGE GALNE TING"

Thomas er utstyrt med en Wood-Mizer LT15 sagbruk, en Kuka CNC robot, traktor, gaffeltruck og en mengde motorsager, og har samlet alle verktøyene han trenger for å bygge alt hans klienter kan forestille seg fra is. Og hans klienter virkelig kommer opp med noen unike forespørsler.

Thomas bygger regelmessig ishotell, produserer isobjekter for bedriftens arrangementer, og lager store isskulpturer til seremonier og til og med for filmer. Han har produsert skulpturer av biler, firmalogoer, brukbare ølkrus fra is.

En gang forvandlet han sitt verksted til et vinterunderland for et japansk motefirma som skutt en tv-reklame for vinterklær. Og selv Hollywood trenger is. Thomas produserte alle snømennene og en isskulptur for filmen Snømannen som spilte Michael Fassbender, som ble filmet i Norge og utgitt i 2017.

 

 

HØSTING AV IS

"Vårt firma bruker nesten 100% naturlig is," sier Thomas. "Forskjellen mellom naturlig og kunstig is er at du virkelig kan se at det er naturlig - det er bobler, spesielle sprekker og skygger. Spesielt når du legger lys på isen, er det mer spektakulært å se på. Livet inne gjør det unikt."

Under en vanlig vinter høster Thomas all sin is fra en nærliggende innsjø, og har alle nødvendige tillatelser fra kommunen til å gjøre det. Han høster isen med en traktormontert sag og motorsag.

Hver isblokk er 1 meter bred og 2 meter lang. Disse blokkene lagres av hundrevis i sitt kjølte verksted, til de brukes i et prosjekt.

 

 

FRA ISBLOKK TIL ISKUNST

Når Thomas og en klient har planlagt et prosjekt, kutter Thomas først isblockene til den omtrentlige størrelsen som er nødvendig på Wood-Mizer LT15-sagbruk, som han har modifisert spesielt for isskjæring. Såmølle-sengen har en tallerken lagt til skinnene for å gjøre det enkelt å skyve isblokkene av og på.

Siden verkstedet alltid holdes ved -5 grader Fahrenheit, må knivene og båndene holdes over frysepunktet for å unngå isoppbygging, så Thomas legger to små varmeovner til saghodet.

Ifølge Thomas er is ikke komplisert å kutte. "Så lenge bladet er skarpt, er Wood-Mizer bra for å skjære is." I en hel dag med kutting, bytter Thomas bladet to ganger om dagen.

Sagbruket går til og med Thomas når han bestemte prosjekter som krever på stedet issag. "Jeg har tatt det nord for polar sirkelen flere ganger for prosjekter."

"Når jeg har noen problemer med min WM så, ringer jeg bare WM, og de støtter meg via telefon og jeg kan få deler neste dag. De er en pålitelig leverandør. "

Etter sagbruket er isblokkene formet med Thomas 'Kuka robotic CNC robot, som han kan bruke til å skanne gjenstander og lage en 100% kopi i is.

 

 

HELE ÅRET ISLEVERANSER

"Mange kunder spør oss ikke om service om sommeren fordi de ikke kan tro at det er mulig å bruke is om sommeren. Men det kan vi. Hvis du har en 1 kubikkmeter isblokk, og du legger den i skygge i 30 graders vær, og hver overflate vil smelte bare ca 6 cm om 24 timer, så det varer faktisk ganske lenge. Ring oss og vi kan levere is om sommeren og om vinteren. Oppmerksomheten fra folk når de ser is om sommeren er stor, fordi de aldri forventer å se is om sommeren. "

 

NYTTIG AV ET SAGBRUK I NORGE

"Mange bønder er interessert i å gjøre ting med egne hender, og kan dra nytte av en Wood-Mizer sagbruk. Det er ikke dyrt, det tar ikke mye plass. Det er lett å kjøre. Flott for noen som ønsker å bygge sine egne små hytter! "