Norsk laftesselskap oppgraderer til utvidet LT70 sagbruk

By Wood-Mizer, Europe

Norwegian timber frame techniques

Fra koselige hytter ved innsjøen til luksuriøse feriehus på fjellene, gjør dette norske selskapet alt med sin nye Wood-Mizer LT70 sagbruk.

 

 

Simostranda Stav & Laft er et tømmerkonstruksjonsselskap lokalisert utenfor Oslo. Selskapet drives av Sveinung Bergan og Einar Holm, som har jobbet sammen som partnere i 22 år.

Einar bygde hytter i skogen bak huset sitt selv som ung gutt. Han sier at han ble født for å bygge hus. Sveinung jobbet med lastebiler og annet maskineri i mange år før han begynte å samarbeide med Einar for å bygge hus. Han liker å komme på jobb med hendene hver dag.

De spesialiserer seg på omfattende tømmerløsninger for sine kunder, og håndterer alle aspekter fra design til installasjon av brus på takene til deres grønne takhjem. Med samme suksess er de i stand til å bygge røffe hytter i bakskogen eller luksuriøse feriehus på fjelltoppene.

De har også underleverandører for alt elektro- og rørleggerarbeid, så kundene deres trenger ikke å kjøpe andre entreprenører. Simostranda Stav & Laft er en alt-i-ett-løsning, med uslåelig erfaring og vekt på kvalitet.

”Trehus har en rik og lang tradisjon i Norge. Trehus puster og er sunnere. Fra vikingtiden til 1800-tallet var dette den dominerende måten å bygge trehus i Norge på. Teknikkene da og i dag er stort sett de samme, fordi det gir solide og vakre bygninger. Vi har stor tro på å bevare den norske tradisjonen for å bygge hjem.”

 

 

 

 

”Filosofien vår er at produktene våre skal være unike og solide. Vi har vårt eget sagbruk og kutter alt vi bruker. Alle paneler og gulv er håndlagde, og vi lager også tilpasset interiør. Dette betyr at vi alltid er sikre på kvaliteten vi leverer til kunden.”

Tømmeret deres høstes fra lokale skoger og kuttes i lange bjelker med deres nye Wood-Mizer LT70 sagbruk. Bjelkene blir deretter satt til tørk i to år, så tømmer er alltid tilgjengelig for fremtidige prosjekter. Når et prosjekt er klart til å starte, velger de fra sitt lager av tørkede bjelker og så dem igjen til de endelige dimensjonene som trengs.

Tømmerkomponentene for prosjektet blir deretter kuttet for å passe sammen med alle nødvendige skjøter, og hele prosjektet blir satt sammen i verkstedet deres. For å sikre at skjøtene passer og tømmeroverflaten til og med berøres opp for hånd med en øks brukes forskjellige sager, motorsager. Deretter blir prosjektet demontert, lastet på en trailer og kjørt til stedet for montering for å starte.

 

 

 

Disse tømmerene er ikke tilgjengelig kommersielt. Einar og Sveinung skreddersydde hvert tømmer for det enkelte prosjekt.

"Vi bruker sagbruket til nesten alt - gulv, tak, bjelker for å forme tømmerstokkene. - nesten alt i prosjektet blir behandlet på sagbruket."

 

 

 

 

Tidligere brukte de gamle LT40 fra det de hadde fra 1991, og i 2018 oppgraderte de til en ny LT70 med mye raskere hydraulikk. Deres sagbruk ble tilpasset etter behov med en ekstra lang sengeforlengelse. To hydrauliske toveis kjedevridere dreier selv de lengste tømmerstokkene, og hydrauliske kraftruller kan justere tømmerstokken frem og tilbake på sengen. Med denne sengekonfigurasjonen kan de kutte tømmerstokker opp til 12 meter lange.

 

 

 

 

”Vi var veldig fornøyde med det gamle sagbruket vårt, og vi bestemte oss for å skaffe oss en Wood-Mizer på grunn av tjenesten som var tilgjengelig fra Wood-Mizer’s Branch-kontor i Norge. Når vi trenger det, er tjenesten tilgjengelig."

“Wood-Mizer er en god løsning for nordmenn fordi det er så mange bønder. Sagbrukene er trygge og enkle å bruke.”