Sagbruk på økologisk gård i de Sveitsiske alper

By Wood-Mizer, Europe

Organic farm in Swiss Alps

 

Denne organiske gården ved fjellsiden er bare tilgjengelig med et fjelltog, så gårdeieren kjøpte et lite sagbruk LT15 for ikke å være avhengig av transport og bruke eget trevirke.

“Jeg heter Heini Hutter. Jeg bor på Rigi-fjellet i Sveits og driver en økologisk fjellgård med geiter, kuer og sauer. Jeg har vært her i 10 år nå. Gården er unik, fordi du bare kan komme til den ved å ta fjellbanen eller gå turstien."

 

 

Toget, som er kjent som et "kuggehjulstog", hviler på spor som alle andre, men har et ekstra gir som er festet til et kugget spor mellom de to glatte. Giret låser seg inn i dette bratte sporet, og drar toget oppover den uvanlig bratte fjellbanen til toppen av Rigi-fjellet.

"På fjellet har jeg 3 hektar med min egen skog, men uten vegtilgang var jeg begrenset til å bare produsere ved fra den - til nå."

 

"Jeg trenger alltid trelast her. Stallen og det gamle huset trenger alltid reparasjoner og forbedringer. Jeg så meg rundt på noen få forskjellige sagbruk, fikk en god pris for denne LT15 og kjøpte den.”

Nå kan Hutter høste sine egne trær akkurat etter hans behov.

 

 

”Saging var noe helt nytt for meg. Jeg fant det alltid fascinerende. Hver gang jeg så et sagbruk løpe, likte jeg å se på. Bare lukten av sagt tømmer er fantastisk!”

“Da jeg først kjøpte Wood-Mizer sagbruket, hadde jeg ingen reell kunnskap om sagbruk. Det har vært en utmerket investering for meg.”

“Jeg bor alene her på fjellet, og byen er langt borte. Jeg trenger den avstanden. Jeg har et vakkert panorama og jeg kan se hele verden, og samtidig har jeg et stykke unna det. Det liker jeg virkelig. Jeg føler ikke at det er mange ulemper med å bo her - ellers ville jeg ikke vært her, ikke sant?”