Hvordan sage tømmer med høy spenning i stammen?


Problemer med spenning i  rundtømmeret?
Målenøyaktighet påvirkes av intern spenning i rundtømmret?

Intern spenning i rundtømmeret kan vanligvis ikke ses utenfra. Dette rammer ofte trær på skogskanten eller trær bøyd av vind, men spenningen kan også finnes i vakre, rettvoksne tømrer. I noen hardved oppstår den indre trespenningen oftere (aske eller poppel), men kan også forekomme med rettvokst eik eller visse grantyper. Så snart du har et tømmer på sagen og har gjort det første kuttet, kan du umiddelbart se om tømret er spenningsrik eller ikke.

Ved tømmrer uten spenning ligger barken på stammen med millimeterpresisjon. Ved spenningsrikt tømmer beveger den seg til høyre / venstre eller opp / ned. Som regel bare i en retning. Spenningen er også kjent som gulroteffekten. Hvis du deler en gulrot i midten, går den ene halvdelen i en retning og den andre siden i den andre retningen.

Hovedproblemet med høy spenning er målenøyaktigheten. Hvis første bordet bøyer seg skarpt oppover, kan du være sikker på at den gjenstående blokken også har beveget seg med noen få millimeter. Dette betyr at hvis du kutter neste brett nøyaktig 25 mm dypere, kan du være sikker på at det er en forskjell i tykkelsen foran og i midten. Det er forskjellige måter å kutte så spenningsrike tømmer til presis størrelse:

Kutt bare tynne barkbord og tynne sideplater og snu tømmeret så ofte som mulig slik at spenningen tas ut sakte og jevnt.

Iallfall er det best å sage bare sterke firkantede bjelker fra spenningsrikt tømmer.

For verdifullt treverk eller i situasjoner der det må være veldig nøyaktig (eikebjelker eller salgsvarer), anbefales det å kutte bjelkene 1-2 cm tykkere og deretter kutte 5-10 mm fra hver side. Disse tynne kuttene (korreksjonskutt) gir ingen betydelig spenning. Et tynt lag går tapt, men til slutt passer målene.

Hvis bord må kuttes fra spenningsrikt tømmer, bør de absolutt kuttes i spenningsretningen. Bordet blir da noe bananformet, men stort sett med de riktige målene. Hvis du kuttet tømmeret mot spenningen, kan planken se veldig rett ut, men spenningen gjør plankene ulikt sterk.

Hvis et bord er kroket eller skjevt, vet alle at det er tømmerets skyld, hvis måten ikke er riktig, får sagarbeideren skylden.

Et annet alternativt er å la de allerede ferdigsagede varene ligge - vekten hjelper litt - og vær da oppmerksom på nok gode underlag slik at endene til tømmeret ikke overhenger. Nedtrekksklemmer bidrar også til å holde treet på sagfundamentet. De er ikke et universalmiddel, men i mange situasjoner utgjør de forskjellen - spesielt med enkeltstammet firkantet treverk laget av tynnere tømmer.

 

Til sammen gjelder fortsatt den gamle sagbruksvisdommen – bare et godt tre kan bli godt treverk.