Wat te doen in geval van een golvende zaagsnede?


VANLIGSTE ÅRSAKER TIL BØLGEKUTT

Bølgekutt kan oppstå av en rekke årsaker. Ofte tar det litt tid og erfaring å finne og eliminere årsaken, fordi ofte skjer  flere årsaker samtidig, som enkeltvis ikke vil ha en dårlig effekt på kuttet. Ved feilsøking må det granskes fire områder: SAGBÅNDENE, SAGENS INNSTILLINGER, TREET som skal kuttes og ARBEIDEREN.

 

Arbeiderens rolle

Uten arbeid med omtanke vil ingen sag fungere. De viktigste parametrene som arbeideren hele tiden bør kontrollere er:

 

1. Maskinen skal justeres og vedlikeholdes på riktig måte.
 
2. Skjærehastigheten må tilpasses sagmodellen og skjæresituasjonen. For LT10-LT40-modellene er skjærehastigheter på 5-12 m per minutt passende, for LT70-modellene 8 til 18 m per minutt. Imidlertid er disse tallene bare veiledende. Med sløvt bånd og vanskelige skjæresituasjoner, må du kutte langsommere, men i enkle  situasjoner derimot raskere. Hvis du kutter betydelig for raskt, er et bølgekutt uunngåelig.
 
3. Hvis kuttingen generelt er for langsom, kan den enkelte tann ikke trekke sponene og bare polere på treet som skal kuttes. Som et resultat sløvner  båndene mye raskere. 
Tommelfingerregelen er: Tilpass skjærehastigheten til treet og sagingssituasjonen.
 
4. Båndet må skiftes i tide. Senest etter 2-3 m³ eller 2-3h kontinuerlig drift.
 
5. Båndspenningen må være tilstrekkelig.

 

Sagbåndene

1. Oppstår problemet likt med forskjellige bånd? Test et annet bånd, muligens fra en annen boks.
2. Er profilen til båndene endret?
3. Står tennene i riktig rettning og er begge sider jevnt ordnet?
4. Er tannspisser glødet?
De tre siste punktene er svært vanlige årsaker til bølgekutt, men oppstår ikke når du bruker  Wood-Mizer-slipetjenesten.
5. Båndprofilen passer ikke til tretypen (bruk profilmal for nøyaktig bestemmelse av profil)
6. Sagbåndet har vedheft av harpiks og spon. Båndet må være rent!
7. Båndet har fått en knekk av å hoppe av eller pga. feil håndtering

 

Instillinger på sagen

De vanligste feilene er:
 
1. Båndet skråner opp eller ned (sjekk med Wood-Mizer justeringslinjal (artikkelnummer #LTBGAT)
2. Er føring av bladføringsrullene eller selve bladføringsrullen skadet?
3. Bladspenningen er for lav
4. Bladføringsruller skyver ikke bladet nok ned
5. Bladføringsarmen er ustø eller ikke justert
6. Feil justering av masten. Mast skal skråne litt til lastesiden

 

Treverket

Treverket som skal kuttes er vanskeligst å vurdere. Sikkert, erfaringen som hver sagarbeider vinner i løpet av sin aktivitet hjelper her. Etter vår erfaring er ferskt tre lettere å kutte enn tørt, svakere tre bedre enn sterkt tre og grenfattig tre er lettere å kutte enn knutete. Spesielt vanskelig å kutte er tre med forskjellige tettheter, det vil si halvfryst tre eller mykt tre med sterke, harde grener, f. eks. tørr billegran. Små feil innstillinger på sagen, som ikke er merkbare i enkle skjæresituasjoner, gjør seg bemerket plutselig i vanskelige situasjoner.
 
Mange sager prinsipielt fra den tynne til tykke enden. Det er ikke lett å forklare hvorfor, men vanligvis er det lettere å kutte sånn.
 
Hvis det oppstår vanskeligheter direkte på treet, kan Wood-Mizer BiMetall sagbånd også brukes i stedet for DoubleHard-båndene.
 
Tilsetningsstoffer for vannsmøring hjelper også i vanskelige sagingssituasjoner. For store maskiner med Lube Mizer vannspraysystem (LMS) anbefaler vi Wood-Mizer-tilsetningsstoffet (ADD-2, blandingsforhold 1:50), for mindre maskiner hjelper det ofte å legge til husholdningsvaskemiddel. Dosen av tilsetningsstoffene skal justeres individuelt og avhenger av vannhardheten, tresorten og harpiksforekomsten.